sâmbătă, 28 decembrie 2013

transmisia

Transmisia autovehiculului

  Eeste ansamblul de organe care are rolul de a prelua miscarea de la motor, a modifica turatia si de a o distribui catre rotile autovehiculului. Cuprinde: ambreiajul, cutia de viteze, diferentialul si arborii planetari. 

 Ambreiajul:

- cupleaza sau decupleaza temporar motorul de cutia de viteze, implicit de restul transmisiei.La ambreiajul mecanic forta de la pedala se transmite rulmentului de presiune prin intermediul unor parghii.
 Cand pedala de ambreiaj este ridicata placa de presiune apasa discul de frictiune si miscarea se transmite de la motor catre cutia de viteze si invers.
 Cand se apasa pedela de ambreiaj furca impinge rulmentul de presiune, iar placa elibereaza discul de frictiune care pierde contactul cu motorul.

Cutia de viteze
- este un reductor de rotatie a motorului. Aceasta modifica forta de tractiune sau viteza cu ajutorul unor roti dintate de diametre diferite. De raportul dintre numerele de dinti sau dintre diametre depinde variatia vitezei sau a puterii. Cu cat raportul de transmisie (diferenta intre diametre) este mai mare, cu atat viteza rotilor este mai mica, dar creste puterea autovehicululi (astefel raportul maxim este in treapta I de viteza).

Prin montarea unui pinion suplimentar, montat pe un arbore separat, devine posibil mersul inapoi al vehiculului fara a inversa miscarea de rotatie a motorului.

Tot cutia de viteze, prin decuplarea rotilor de ax, face posibila imobilizarea autovehiculului in timp ce motorul functioneaza.
 Diferentialul
- este un mecanism ce permite rotilor motoare sa se roteasca independent una fata de cealalta, lucru necesar in viraje unde roata exterioara parcurge o distant mai mare decat cea din interiorul virajului.

Sistemul de franare

Frana de serviciu(pedala de frana) si frana de ajutor(frana de mana).

  1. Frana de serviciu este un circuit hidraulic servo-asistat care blocheaza toate rotile format din:
-pompa de frana-conducte-etrier-placute de frana-discul de franare al rotii.    

   2.Frana de ajutor blocheaza numai rotile din spate.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu