sâmbătă, 28 decembrie 2013

Motor

MOTORUL


   Creaza lucrul mecanic necesar deplasarii autovehiculului si este sursa de energie pentru celelalte componente auxiliare: sistemul de ungere, sistemul de racire, generatorul de curent (alternatorul) care incarca acumulatorul (bateria) masinii si alimenteaza instalatia electrica a masinii, compresorul sistemului de aer conditionat si pompa de presiune a mecanismului servodirectiei.

   Motorul cu ardere interna transforma energia termica care se obtine la arderea combustibilului in energie mecanica.Exista doua tipuri de motoare cu ardere interna:
  1. motoare cu aprindere prin scanteie  - foloseste drept combustibil benzina care se aprinde de la scanteia produsa de bujie.
  2. motoare cu aprindere prin compresie  - foloseste drept combustibil motorina pulverizata care se autoaprinde prin compresie

Partile componente ale motorului:

   Mecanismul motor (mecanismul biela-manivela)

- are rolul de a transforma miscarea liniara (sus-jos) a pistonului in cilindru in miscare de rotatie continua a arborelui cotit.
   Pistonul este un element care se misca liniar intr-un cilindru umplut cu amestec carburant sub presiune.
   

  Mecanismul de distributie

 - ansamblu de piese care asigura umplerea cilindrilor cu amestec carburant si aer si apoi evacuarea gazelor arse.

In componenta ansamblului intra: arborele cu came, tacheti, tija impingatore, culbutori, supape si arcuri de supapa.
  

Axul cu came este actionat de arborele cotit al motorului prin intermediul curele de distributie.
  

Camele de pe arbore comanda deschiderea supapelor care sunt mentinute inchise de arcuri puternice.
  

Tachetul transmite miscarea de al came la supape fie direct, fie prin itermediul tijei impingatoare.

Instalatia de alimentare cu combustibil

 - la motoarele cu aprindere prin scanteie (MAS) se folosesc doua sisteme:
cu injectie - carburantul este aspirat din rezervor de catre pompa de combustibil din rezervor printr-un filtru si este introdus in cilindrii sub presiune folosind pompa de injectie si injectoare.
 Injectorul introduce si pulverizeaza combustibil in camera de ardere a cilindrului. Amestecul benzina+aer se face in cilindrii.

cu carburator - pompa trimite combustibilul in carburator. Carburatorul are rolul de a "doza" cat aer si cat combustibil intra in galeria de admisie unde se face amestecul benzina+aer.

Instalatia de ungere

 - pentru a reduce frecarea dintre piston si cilindru datorita fortelor laterale care apar in timpul functionarii, pistonul trebuie lubrifiat. Prin formarea unei pelicule continue de lubrifiant intre piesele aflate in miscare se micsoreaza frecarea si implicit uzura pieselor. De asemnea prin intermediul uleiului se elimina partial caldura rezultata in urma frecarii.
 

Uleiul este absorbit din baia de ulei a motorului de pompa de ulei actionata de motor si trimis sub presiune in toate locurie in care apare frecarea.
 Caracteristici ale uleiului: vascozitatea, variatia vascozitatii cu temperatura,punctul de congelare, spumare, volatilitate.

Instalatia de racire

 - la temperaturi foarte mari uleiul folosit la ungere se arde si aici apare rolul sistemului de racire care preia o parte din caldura dezvoltata prin arderea combustibilului.
 

Lichidul de racire trebuie sa mentina temperatura motorului intre anumite limite independent de temperatura mediului ambiant. Racirea insuficienta duce la supraincalzirea motorului si arderea unor piese. Pe de alta parte, temperaturile joase de afara pot dauna functionarii motorului in parametrii normali.
 

Ca lichid de racire se poate folosi apa dar apar dezavantaje ca: inghetul pe timp de iarna (poate apare fisurarea cilindrilor), depunerea de saruri minerale pe peretii sistemului de racire (nu se mai transmite caldura). Pentru a evita aceste lucruri se utilizeaza antigelul - un amestec de apa distilata cu alcool si glicerina.

 Circuitul de racire este format din: pompa de apa, care recircula lichidul din instalatie, radiatorul de racire cu ventilator, vasul de expansiune, care permite dilatarea lichidului.

Prin radiator lichidul de racire cedeaza in mediul ambiant o parte din caldura preluata de la motor.

 Pompa de lichid care realizaeaza circulatia lichidului este actionata cu cureaua de distributie de arborele cu came.
 

Ventilatorul asigura circulatia aerului prin radiator porneste in functie de temperatura lichidului de racire.

 Termostatul are rolul de inchide sau de a deschide circuitul de racire. Cand motorul este rece, acesta inchide trecerea lichidului spre radiator.
 

Vasul de expansiune preia volumul de lichid rezultat din dilatarea lichidului de racire. Este legat de radiator printr-un furtun.

 Instalatia de aprindere (numai la MAS)

- are rolul de a furniza spre sfarsitul cursei de compresie a carburantului o scanteie electrica capabila sa aprinda amestecul din camera de ardere.

 Este alimentata de baterie si este alcatuita dintr-o bobina de inductie, un ruptor-rotor, bujii si condensator.

 Curentul de joasa tensiune de la baterie este transformat de bobina in curent de inalta tensiune si trimis catre bujii.
 

Condensatorul ajuta la evitarea aparitiei scanteilor intre contacte.
 

Bujia este elementul care produce scanteia. Se compune dintr-un corp metalic, o izolatie ceramica si doi electrozi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu